5 błędów, których musisz unikać jako pierwszy użytkownik iPhone’a

iPhone
To może być przytłaczające, aby dokonać dużej zmiany w używanej technologii, niezależnie od tego, czy jest to Android na iOS, Windows na Mac, czy nawet Xbox na PlayStation. W przypadku Androida na iOS, Apple stara się ułatwić przenoszenie. W większości przypadków, jeśli przechodzisz z Androida, możesz pobrać aplikację Przełącz na iOS ze Sklepu Google Play, która przeprowadzi Cię przez to, co zostanie, a czego nie zostanie przeniesione po przejściu na iPhone’a.
Niezależnie od tego, czy to Twój pierwszy smartfon, czy odchodzisz od Androida, jest tak wiele do rozpakowania i nauczenia się obsługi iOS, które na początku mogą wydawać się przytłaczające. Istnieją poważne różnice między tymi dwoma systemami operacyjnymi, a iPhone zawiera również funkcje sprzętowe, których być może nie doświadczyłeś jako użytkownik Androida. Dlatego należy unikać niektórych błędów, aby nie denerwować się nieodebranymi połączeniami lub utraconymi danymi.

Omijanie przełącznika wyciszenia

Najważniejszą funkcją, której wielu nowych użytkowników nie zauważa, jest przełącznik wyciszania iPhone’a. Jak wskazuje Apple w dokumentacji pomocy, przełącznik wyciszenia umożliwia szybkie wyciszenie dźwięków powiadomień i dzwonków za pomocą jednego dotknięcia. Przełącznik znajduje się w lewym górnym rogu iPhone’a, nad przyciskami głośności. Pamiętaj, że alarmy ustawione w aplikacji Zegar będą nadal brzmieć, nawet jeśli przełącznik jest włączony.
Jeśli przełącznik ma widoczny pomarańczowy pasek — tj. jeśli przełącznik jest wciśnięty — iPhone jest wyciszony. Jeśli jest skierowany do góry, tak że pomarańczowy pasek nie jest widoczny, iPhone nie zostanie wyciszony i odtworzy dźwięk powiadomienia i zadzwoni, gdy nadejdzie połączenie. Samo zmniejszenie głośności na iPhonie nie spowoduje wyłączenia powiadomień, chyba że obniżysz przełącznik wyciszenia.

Możesz oczywiście zmienić domyślną głośność dźwięków powiadomień, przechodząc do Ustawienia >> Dźwięki i haptyka. Suwak „Dzwonek i głośność alertu” zmieni to globalnie. A jeśli chcesz mieć możliwość ciągłej zmiany głośności alertu, możesz włączyć opcję Zmień za pomocą przycisków. Po włączeniu tej opcji będziesz mógł zmienić głośność alertu, gdy nie jest odtwarzany dźwięk za pomocą przycisków głośności na iPhonie.

Maksymalizuj pamięć iCloud

iCloud to w zasadzie szkielet Twojego iPhone’a. Tutaj znajdują się wszystkie Twoje zdjęcia, wiadomości, dane aplikacji i nie tylko. jest przechowywany. Ponadto iCloud tworzy kopię zapasową iPhone’a nocą, gdy masz połączenie z siecią Wi-Fi. Ważne informacje, takie jak dane dotyczące zdrowia, portfele i hasła, są bezpiecznie szyfrowane.
iCloud może być również używany jako prosta usługa przechowywania, podobna do Google Drive lub Dropbox. Dopóki masz wystarczająco dużo miejsca, możesz przechowywać prawie wszystko, co chcesz w iCloud. Aby przesłać pliki, musisz otworzyć aplikację Pliki i dotknąć iCloud na karcie Przeglądaj.

Chociaż nie musisz tego robić od razu, może się okazać, że podczas korzystania z iPhone’a szybko zabraknie Ci miejsca na iCloud. Będziesz chciał trzymać go w lusterku wstecznym. Jest to szczególnie ważne, jeśli jesteś osobą, która robi dużo zdjęć, ponieważ zdjęcia szybko zajmują pamięć, a Apple daje ci tylko 5 GB za darmo. Dodatkowa przestrzeń dyskowa zaczyna się od 0,99 USD miesięcznie za 50 GB i wzrasta do 2 TB za 9,99 USD miesięcznie. Prawdopodobnie będziesz musiał się zarejestrować, aby uniknąć pełnego wykorzystania przestrzeni dyskowej iCloud, w przeciwnym razie nie będziesz w stanie przechowywać większej liczby zdjęć i innych danych, które zwykle synchronizują się z chmurą.

Nie można skonfigurować Lokalizatora, zanim będzie on potrzebny

Nowi użytkownicy iPhone’a, zwłaszcza nowi użytkownicy Apple, mogą całkowicie zrezygnować z korzystania z Lokalizatora. Zwłaszcza w systemie iOS 15 i nowszym Find My może śledzić modele iPhone’a 11 lub nowszego przez kilka godzin po wyczerpaniu baterii. Podobnie, można go śledzić nawet wtedy, gdy iPhone nie jest podłączony do połączenia komórkowego lub Wi-Fi, o ile inne urządzenia Apple znajdują się w pobliżu i są połączone z Internetem i ustawieniami.

Jeśli z jakiegoś powodu Finder nie jest włączony na Twoim iPhonie, przejdź do Ustawienia & gt; [Twoje imię] andgt; Znajdź myandgt; Znajdź mój iPhone i włącz Znajdź mój iPhone. Musisz także upewnić się, że funkcja Znajdź moją sieć jest włączona w tym samym menu ustawień. Wyślij ostatnią lokalizację to opcjonalna funkcja, która umożliwia Apple wysyłanie bardziej spójnego pingu do sieci Findera, gdy bateria iPhone’a jest bliska wyczerpania.

Jak zidentyfikował Apple, Find My umożliwia również to, co firma nazywa blokadą aktywacji. Ta funkcja uniemożliwia złodziejom przywrócenie iPhone’a do ustawień fabrycznych i ponowne skonfigurowanie go bez Twojego Apple ID i hasła. Podobnie złodzieje nie będą mogli wyłączyć funkcji Znajdź mój bez Twojego Apple ID i hasła, więc możesz je wyśledzić, nawet jeśli spróbują zresetować iPhone’a.

Kupowanie niewłaściwego akcesorium

Jeśli masz telefon iPhone 12 lub nowszy (modele iPhone SE nie są dołączone), telefon jest wyposażony w MagSafe. Być może słyszałeś o tym. MagSafe umożliwia podłączenie do iPhone’a akcesoriów, takich jak ładowarki, portfele i baterie. Ta funkcja działa przy użyciu pierścienia magnetycznego wbudowanego w iPhone’a i akcesoriów zgodnych z MagSafe. Pierwszym błędem, którego chcesz uniknąć, jest zakup etui, które nie jest kompatybilne z MagSafe. Ponieważ MagSafe został zaprojektowany z myślą o magnesach, niemagnetyczne etui oznaczają, że nie będziesz mógł korzystać z akcesoriów

MagSafe bez konieczności zdejmowania etui

MagSafe umożliwia podłączenie takich rzeczy, jak portfel MagSafe, gdy jesteś poza domem, lub bateria MagSafe, gdy Twój iPhone się wyczerpuje. Tak czy inaczej, jeśli jesteś w domu lub masz wystarczającą ilość wody, możesz je zdjąć i zachować lekki i przenośny iPhone. Oczywiście istnieje wiele innych akcesoriów MagSafe innych firm, które możesz sprawdzić.

Oprócz MagSafe należy również zwrócić uwagę na akcesoria Lightning. Apple ma program, który nazywa się programem Made For iPhone (MFi), który poświadcza, że ​​produkty działają z iPhone’ami, iPadami ze złączami Lightning i akcesoriami Lightning, takimi jak baterie MagSafe i AirPods. Akcesoria MFi zapewniają kompatybilność z iPhonem i zapobiegają zapaleniu się baterii. Zakup niecertyfikowanej ładowarki, zwłaszcza nieznanej marki, może drogo kosztować iPhone’a.

Dotykanie podpowiedzi bez zwracania uwagi

Apple bardzo poważnie traktuje prywatność, co widać w ich oprogramowaniu. Gdy pobierasz aplikację po raz pierwszy lub otwierasz ją po raz pierwszy, mogą zostać wyświetlone wyskakujące ostrzeżenia z prośbą o pozwolenie na wykonanie różnych czynności. To, czego nie powinieneś robić, to akceptować wszystkie ostrzeżenia, aby je ominąć. Podobnie nie powinieneś spamować, stukając Nie zezwalaj. Właściwą rzeczą do zrobienia jest ocena aplikacji, którą właśnie pobrałeś lub otworzyłeś, i zdecyduj, czy gra wyścigowa wymaga dostępu do rolki aparatu lub aparatu (prawdopodobnie nie). Jeśli chodzi o aplikację, która pyta o Twoją lokalizację, może się to nieco skomplikować.

Zazwyczaj aplikacje mają trzy opcje żądania lokalizacji i należy je uważnie przeczytać. Ustawienie „Zawsze” jest dość proste i umożliwia aplikacji dostęp do Twojej lokalizacji, nawet jeśli nie używasz jej aktywnie. Opcja „Podczas używania” umożliwia aplikacji pingowanie Twojej lokalizacji, jeśli aktywnie korzystasz z aplikacji lub masz widżet na ekranie głównym. Dostępna jest również opcja „Zezwól raz”, która umożliwia aplikacji użycie Twojej lokalizacji tylko raz.

Ta ostatnia opcja jest świetna, jeśli aplikacja musi tylko sprawdzić Twoją ogólną lokalizację. Na przykład może aplikacja jest zablokowana w regionie i musi upewnić się, że znajdujesz się w regionie, w którym się znajdujesz. Oczywiście możesz po prostu całkowicie wyłączyć śledzenie lokalizacji dla danej aplikacji, dotykając opcji Nie zezwalaj. Kolejną rzeczą, na którą musisz zwrócić uwagę przy umieszczaniu, jest prawidłowa konwersja. Po włączeniu aplikacje będą miały dostęp do Twojej dokładnej lokalizacji, ale po wyłączeniu aplikacje będą pobierać tylko Twoją ogólną lokalizację, a nie dokładną lokalizację.

Dodaj komentarz